Το Σύνδρομον του Ασθενούς Κτιρίου (ΣΑΚ)

«ΑΣΘΕΝΕΣ ΚΤΙΡΙΟ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΣΘΕΝΗ ΚΕΡΔΗ», ήταν ο τίτλος ενός άρθρου της έγκυρης αγγλικής εφημερίδας «The Observer».

To Σύνδρομον του Ασθενούς Κτιρίου και η Γεωπαθητική Ένταση, δεν εξετάζουν τάσεις η προσωπικά γούστα, αλλά γεγονότα τα οποία προέρχονται από επιστημονικές έρευνες και αποδεικνύονται με αριθμούς. Αυτά τα γεγονότα και οι αριθμοί, καταδεικνύουν πόσα άρρωστα κτίρια υπάρχουν, μέσα στα οποία σκοτώνεται η δημιουργικότητα, η φαντασία, η αυτοπεποίθηση, η πρωτοβουλία και ο,τιδήποτε άλλο απαιτείται για μία εύρωστη και επιτυχημένη επιχείρηση. Στις ημέρες μας, το δυναμικό και η απόδοση των εργαζομένων έχουν μειωθεί αισθητά. Πάνω απ’ όλα, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική και η ψυχική υγεία των ανθρώπων, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε παρόμοια κτίρια, ένας από τους κυριότερους λόγους της παρατεταμένης απουσίας από την εργασία. Στην Αγγλία, οι οικονομικές απώλειες, οφειλόμενες σε αυτό, υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις £5.000 τον χρόνο για κάθε εργαζόμενο. Το θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε αποτελεί ιδιαίτερη μέριμνα της βρετανικής κυβερνήσεως. Τεράστιες επενδύσεις για τα τελειότερα μηχανήματα της σύγχρονης τεχνολογίας δεν βελτιώνουν ούτε αυξάνουν την απόδοση και την παραγωγικότητα όταν απουσιάζουν συνεχώς οι άνθρωποι οι οποίοι τα χειρίζονται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικονομικές απώλειες εκτιμάται ότι ανέρχονται στα $60.000.000.000 ετησίως.

Το Σύνδρομον του Ασθενούς Κτιρίου ενασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο κύριος παράγοντας, ο οποίος μειώνει το δυναμικό των εργαζομένων, σε τέτοιου είδους περιβάλλον, και αναζητεί λύσεις για την καταπολέμησή του.

«Που οφείλεται όμως αυτό; Κατά μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι ούτε οι υπάλληλοι ούτε οι εργοδότες δίνουν σημασία στο περιβάλλον τους. Τα γραφεία είναι ανιαρά. Οι επαγγελματικοί χώροι δεν ήταν μέχρι τώρα η μεγαλύτερη μέριμνα της διαχειρίσεως».
The Observer


TA ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΚ

  1. Τα κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία καταστρέφουν τα αρνητικά ιόντα. Η ανεπάρκεια καθαρού αέρα, ανατρέπει επικίνδυνα την αναλογία θετικών και αρνητικών ιόντων.
  2. Τα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία (ΗΜΠ), τα οποία δημιουργούνται απο ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και παροχές στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα παράγουν επιζήμια ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
  3. Τα τοξικά αέρια, τα οποία εκπέμπονται από χημικές ουσίες και συνθετικά υλικά.
  4. Η Γεωπαθητική Ένταση, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Συνδρόμου του Ασθενούς Κτιρίου.
  5. Οι Γυάλινες Κατασκευές, χωρίς την δυνατότητα να ανοίγονται παράθυρα, πάσχουν από έλλειψη αρνητικών ιόντων.
  6. Ο Ακατάλληλος Φωτισμός, όπως λαμπτήρες φθορισμού παλαιάς τεχνολογίας που επιδρά πολύ αρνητικά στην όραση.
  7. Ο Ενιαίος Χώρος, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν καθόλου τον δικό τους, ιδιωτικό χώρο, και στους οποίους δημιουργείται ένας ενεργειακός κυκεώνας.